03 juni 2024 — 1 minuut

Vanaf 1 juli 2024 moet jij je werknemersvervoer verplicht registreren

Wat is het doel?

Typen

De verplichting heet de "Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit" of WPM. Het doel van deze verplichte rapportage is om inzicht te krijgen in de CO2-uitstoot van werknemersmobiliteit. Op termijn zullen deze gegevens worden gebruikt om een maximum CO2-uitstoot vast te stellen waaraan bedrijven verplicht moeten voldoen.

Ingangsdatum is verschoven

De verplichte melding zou oorspronkelijk op 1 januari van dit jaar van kracht worden, maar is nu verzet naar 1 juli om meer voorbereidingstijd te geven. De gegevens voor 2024 moeten uiterlijk op 30 juni 2025 worden ingediend. Dit moet digitaal gebeuren via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo.nl) met behulp van eHerkenning niveau 2+.

Aantal werknemers vereist

De verplichting geldt alleen voor werkgevers die minstens 100 werknemers in dienst hebben met een minimum werkweek van 20 uur. Dit telt het totale aantal werknemers in alle vestigingen van het bedrijf. Uitzendkrachten en ingehuurde gedetacheerden worden niet meegerekend.

Extra informatie beschikbaar

Op de website van de RVO vindt je aanvullende informatie over welke gegevens je moet verstrekken en hoe je dit moet doen. Daar vind je ook een handreiking van de RVO. Je moet onder andere onderscheid maken tussen het soort vervoer en de brandstof die je werknemers gebruiken om te reizen. Op basis van de verstrekte gegevens wordt de CO2-uitstoot van jouw organisatie gemeten en gerapporteerd. Je krijgt ook verwijzingen naar informatie over (verdere) verduurzaming.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.