11 juni 2024 — 1 minuut

Valpreventie: is fysiotherapie vrijgesteld van btw?

Verhoogd risico op vallen? Volg een valtraining!

Medisch

Ben je een oudere met een verhoogd risico op vallen? Dan is een valtraining iets voor jou! Bij deze training leer je valgevaarlijke situaties herkennen, valangst verminderen, je activiteitenniveau verbeteren en je balans versterken.

Wat doet de huisarts?

De huisarts bepaalt of jij in aanmerking komt voor de valtraining. Vervolgens zal de fysiotherapeut een uitgebreide intake, screening en metingen uitvoeren. De training bestaat uit een hindernisbaan waarin je de valtechniek oefent en ook spelvormen worden toegepast. De trainingen zijn voor iedereen gelijk, maar kunnen op individueel niveau worden aangepast als dat gewenst is.

Geen btw-vrijstelling voor valtrainingen

De Kennisgroep heeft geconcludeerd dat valtrainingen niet vallen onder de btw-vrijstelling voor medische diensten. Normaal gesproken komen therapeutische handelingen in aanmerking voor deze vrijstelling, met als doel het stellen van een diagnose, behandeling en mogelijk genezing van ziekten. Soms kan een dienst ook onder de vrijstelling vallen als preventie het doel is en er een concreet risico op gezondheidsproblemen bestaat.

Geen concreet risico bij valtrainingen

Volgens de Kennisgroep is er bij valtrainingen geen concreet risico op gezondheidsproblemen. Het preventieve doel op zichzelf is onvoldoende om in aanmerking te komen voor de btw-vrijstelling.

Let op! De btw-vrijstelling is alleen van toepassing als de gezondheidsdienst persoonlijk en rechtstreeks aan een individu wordt verleend. Groepsbehandelingen vallen daarom niet onder de btw-vrijstelling. Alleen als elke persoon binnen een groepsbehandeling behandeld wordt voor zijn of haar specifieke stoornis of beperking, kan daarop een uitzondering worden gemaakt. Individuele aanpassingen, zoals bij valtrainingen, zijn echter niet voldoende.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.