15 januari 2021 — Loonadministratie — 3 minuten

Salariseisen kennismigranten per 1 januari 2021 verhoogd

Evelien de Vries

Jaarlijkse verhoging

MedischWanneer je de kennismigrantenregeling voor buitenlandse werknemers wil toepassen, mag dat alleen als jouw werknemer elke maand minimaal een bepaald brutoloon ontvangt. De salarisnormen worden jaarlijks met ingang van 1 januari gewijzigd op basis van recente indexcijfers van de cao-lonen. Van een kennismigrant is sprake als u een buitenlandse werknemer van buiten de Europese economische ruimte (EER) of Zwitserland in dienst neemt vanwege zijn technische of wetenschappelijke kennis.

Bedragen per 1 januari 2021

Er gelden verschillende salariseisen voor kennismigranten. De bedragen zijn allemaal exclusief de vakantietoeslag waar de werknemer recht op heeft:

Type kennismigrant  Hoogte salariseis 2021 
Kennismigranten jonger dan 30 jaar  € 3.484 
Kennismigranten vanaf 30 jaar  € 4.752 
Kennismigranten die na het afronden van een goedgekeurde
bachelor-, master- of postdoctorale opleiding binnen drie jaar 
in Nederland aan het werk gaan 
€ 2.497 
Kennismigranten met een blauwe kaart  € 5.567 

Onzekere loonbestanddelen als overwerkvergoedingen, fooien en uitkeringen uit fondsen worden niet meegeteld. Onkostenvergoedingen en toeslagen mogen wel worden meegerekend, als deze gegarandeerd zijn en structureel elke maand worden uitbetaald. Een vaste toeslag, zoals een dertiende maand of vaste eindejaarsuitkering die contractueel is vastgelegd, mag alleen bij het brutoloon worden meegeteld als deze ook daadwerkelijk maandelijks aan de kennismigrant wordt uitbetaald.

Salariseis kennismigrant blijft gelijk bij dezelfde werkgever

Een kennismigrant blijft onder hetzelfde salariscriterium vallen zolang hij binnen uw organisatie blijft werken. Dit geldt ook als hij in dienst kwam toen hij jonger was dan 30 jaar en op zeker moment de leeftijd van 30 jaar bereikt. Als de kennismigrant een nieuwe werkgever krijgt, geldt voor de nieuwe werkgever het salariscriterium dat geldt voor de leeftijd die de kennismigrant op dat moment heeft. Er is een uitzondering. Het verlaagde salariscriterium van € 2.497 blijft van toepassing, ook als de kennismigrant van werkgever verandert. Dit salariscriterium is niet leeftijdsafhankelijk.

Kennismigrantenregeling

Kennismigranten die uit de Europese economische ruimte (EER) of Zwitserland komen hebben geen visum, verblijfsvergunning of werkvergunning nodig. Een kennismigrant van buiten deze landen heeft een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) en een verblijfsvergunning nodig. Je kunt als werkgever de mvv en de verblijfsvergunning aanvragen bij de IND. Dit kan door middel van een aanvraag toegang en verblijf (tev). Naast de salariseisen moet je als werkgever door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zijn aangemerkt als erkend referent. Ook deze erkenning vraag je aan bij de IND.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.