16 januari 2020 — Fiscale aangifte verzorgen, Administratieve ondersteuning — 1 minuut

Personeelsuitgaven en relatiegeschenken in laatste btw-aangifte

Jan van de Krol

BUA

WijnDe btw op uitgaven ten aanzien van uw personeel en relatiegeschenken is niet altijd aftrekbaar, ook niet als u gewoon prestaties verricht die belast zijn met btw. De uitzonderingen op de aftrek zijn geregeld in het BUA (Besluit Uitsluiting Aftrek).

Om welke uitgaven gaat het?

Bij uitgaven ten aanzien van uw personeel kunt u bijvoorbeeld denken aan personeelsuitjes en het bekende kerstpakket. Relatiegeschenken kunnen verschillend van aard zijn, maar ook hier is een bekend voorbeeld het kistje wijn met kerst.

Wanneer aftrek beperkt?

De btw ten aanzien van personeelsuitgaven is in beginsel niet aftrekbaar als de uitgaven voor het personeelslid in één jaar meer zijn dan € 227 exclusief btw. Blijven de uitgaven onder dit bedrag, dan is de btw in beginsel dus wel aftrekbaar.

Let op! Dit betekent dat je moet berekenen wat de uitgaven aan personeelsvoorzieningen per werknemer in 2019 zijn geweest.

Relatiegeschenken

Ook de aftrek van btw op relatiegeschenken is soms beperkt. De btw is namelijk niet aftrekbaar als de ontvanger van uw geschenk, als hij het zelf zou kopen, minder dan 30% van de btw zou kunnen aftrekken, én je in het jaar aan deze relatie meer dan € 227 exclusief btw aan relatiegeschenken heeft gegeven.

Laatste aangifte van het jaar

Heb je op genoemde uitgaven in de loop van het jaar te veel of juist te weinig btw afgetrokken, dan dien je dit in de laatste aangifte te corrigeren.

Vind je het lastig dit uit te rekenen? Wij helpen je graag de laatste btw-aangifte 2019 in te dienen.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.