15 oktober 2024 — 2 minuten

Ontdek de mogelijkheden van SPRILA-subsidies voor jou

SPRILA: Aanschaf en Advies voor Laadinfrastructuur

Laadpaal

De subsidieregeling voor Private Laadinfrastructuur bij bedrijven (SPRILA) is onderverdeeld in twee belangrijke onderdelen: SPRILA Aanschaf en SPRILA Advies:

  • SPRILA Aanschaf: Deze subsidie dekt een deel van de kosten voor de aanleg en aanschaf van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen op jouw eigen of gehuurde terrein dat niet altijd openbaar toegankelijk is. Dit omvat onder andere de basislaadinfrastructuur, inclusief hoofdaansluiting en bekabeling, en een of meer DC- of AC-laadstations in verschillende vermogensklassen.
  • SPRILA Advies: Dit betreft een subsidie voor de kosten die gepaard gaan met een advies over laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen, opgesteld na 1 april 2024.

Je komt in aanmerking voor deze subsidie als je een ondernemer bent die in Nederland is gevestigd en geregistreerd staat bij de KvK.

Tip! Als je recht hebt op minimaal € 25.000 aan subsidie voor laadinfrastructuur, dan heb je mogelijk ook recht op subsidie voor een stationaire batterij, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Hoogte van de Subsidie

De subsidie voor aanschaf is afhankelijk van het type laadstation (AC of DC) en het maximale vermogen dat geleverd kan worden aan het elektrisch voertuig. Voor mkb-ondernemers is de subsidie doorgaans hoger dan voor grote bedrijven. De subsidie voor advies bedraagt 50% van de in aanmerking komende kosten, met een maximum van € 3.500.

Budgetten en Toewijzing

De budgetten voor zowel het advies als de aanleg van laadinfrastructuur voor DC-laadstations zijn inmiddels overtekend.

Tip! Voor OV-concessiehouders en touringcarbedrijven zijn deze budgetten echter nog beschikbaar. Het is aan te raden om snel een aanvraag in te dienen.

Advies en Aanleg voor AC-Laadstations

Ook voor het advies en de aanleg van waar nodig laadinfrastructuur voor AC-laadstations zijn er nog mogelijkheden. Op 4 oktober 2024 was er van het beschikbare budget van € 17.900.000 nog € 2.016.357 aangevraagd.

Achteraf Aanvragen voor SPRILA tot € 25.000

Als je recht hebt op minder dan € 25.000 voor de aanschaffinanciering, moet je eerst de laadinfrastructuur laten aanleggen en kan je binnen 13 weken daarna de subsidie aanvragen. Dit kan tot 31 december 2024, 12.00 uur. Als je subsidie aanvraagt voor een onderdeel dat al overtekend is, dan wordt jouw aanvraag doorgeschoven naar het jaar 2025 met de aanvraagdatum van die dag.

Vooraf Aanvragen

Als het subsidiebedrag € 25.000 of hoger is, dien je een subsidieaanvraag in met een offerte. Houd er rekening mee dat je nog geen opdracht mag hebben gegeven en dat de offerte nog niet ondertekend mag zijn.
Voor de subsidie voor advieskosten dien je pas aanvraag in te dienen nadat je het advies hebt ontvangen.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.