19 maart 2024 — 3 minuten

Nog geen afspraken met Duitsland over belasting betalen bij thuiswerken

Afspraken sociale zekerheid tussen België en Duitsland

Vlaggen

In principe ben jij als werknemer sociaal verzekerd in het land waar je werkt als dit land verschilt van jouw woonland. Echter, als je substantieel (minimaal 25%) buiten het land werkt waar jouw werkgever gevestigd is - bijvoorbeeld in jouw woonland -, dan ben je sociaal verzekerd in dat andere land. Dit kan lastig zijn voor werkgevers die dan in een ander land premies moeten afdragen.
Vanaf 1 juli 2023 zijn er afspraken gemaakt met verschillende landen, waaronder België en Duitsland, voor thuiswerksituaties. Grofweg betekent dit dat jij als werknemer verzekerd blijft in het land waar je werkt als je structureel maximaal tot 50% van jouw totale arbeidstijd thuiswerkt in jouw woonland.

Let op! Er gelden meer voorwaarden. Overleg met onze adviseurs over de gevolgen in jouw situatie.

Afspraken belastingheffing in België

Vanaf 8 december 2023 zijn er ook afspraken gemaakt met België over de belastingheffing. Een praktische toepassing hiervan is dat er voor de werkgever geen vaste inrichting bestaat in het woonland van de werknemer als de werknemer maximaal 50% van zijn arbeidstijd thuiswerkt in zijn woonland. Dit is gunstig voor de werkgever omdat hij dan niet te maken krijgt met onder andere inhoudingsplicht voor de loonheffing en vennootschapsbelastingplicht in het woonland van de werknemer.

Met deze afspraken sluiten de afspraken voor de sociale zekerheid en de belastingheffing op elkaar aan voor werknemers die wonen in België en werken in Nederland, en vice versa.

Let op! Ook hier gelden meer voorwaarden. Overleg met onze adviseurs over de gevolgen in jouw situatie.

Afspraken belastingheffing in Duitsland?

De Nederlandse regering heeft geprobeerd om vergelijkbare afspraken te maken met Duitsland als met België. Helaas is Duitsland op korte termijn alleen bereid om een beperkte dagendrempel af te spreken. Er is geen akkoord bereikt over een verdergaande regeling. Dit betekent dat een afstemming tussen de sociale zekerheid en de belastingheffing zoals die met België is afgesproken, voorlopig niet tot stand zal komen met Duitsland.

Nederland blijft zich wel inzetten om dit internationaal op de agenda te houden en te proberen de afspraken te verduidelijken in EU- en OESO-verband.

 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.