11 juni 2024 — 3 minuten

Minder snel nog hoge WW-premie vanaf 2025

Lage en hoge WW-premie: wat betekent dit voor jou?

Euro

Als werknemer is het belangrijk om te weten dat er in de WW een verschil is tussen de lage en de hoge premie. Werkgevers die vaste contracten aanbieden betalen de lage WW-premie, terwijl werkgevers die flexibele contracten aanbieden de hoge WW-premie betalen.

Om in aanmerking te komen voor de lage WW-premie moeten de arbeidsvoorwaarden aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn:

  1. Je hebt een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
  2. De arbeidsovereenkomst is schriftelijk vastgelegd.
  3. De arbeidsovereenkomst is geen oproepovereenkomst.

Waarom kan de lage WW-premie worden herzien?

Het kan voorkomen dat de lage WW-premie achteraf alsnog wordt herzien naar de hoge WW-premie. Dit gebeurt wanneer je als werknemer met een arbeidscontract van minder dan 35 uur per week meer dan 30% extra uren betaald krijgt dan er in je contract staan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je veel overwerk verricht.

Let op! Als je een arbeidscontract hebt van 35 uur per week of meer, geldt deze herzieningsregeling niet voor jou. In dat geval blijft de lage WW-premie gelden, zelfs als je meer dan 30% extra uren verloond krijgt.

Verandering in de uurgrens voor herziening

Let op: vanaf het jaar 2025 zal de uurgrens voor herziening veranderen. Momenteel geldt de herzieningsregeling voor arbeidscontracten van minder dan 35 uur per week, maar vanaf 2025 wordt deze grens verlaagd naar 30 uur of minder per week.

Dit betekent dat vanaf 2025 herziening alleen mogelijk is als je een arbeidscontract hebt van 30 uur of minder per week en meer dan 30% extra uren verloond krijgt.

Let op! Deze verandering gaat pas in vanaf 2025. Tot die tijd blijft de grens van minder dan 35 uur per week gelden.

Andere redenen voor herziening van de lage WW-premie

Het is belangrijk om te weten dat er nog andere redenen kunnen zijn om de lage WW-premie alsnog te herzien naar de hoge WW-premie. Een voorbeeld hiervan is wanneer een nieuwe werknemer binnen 2 maanden ontslag neemt of ontslagen wordt.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.