24 juli 2024 — 1 minuut

Kun jij als zzp'er ook kosten aftrekken voor thuiswerken?

Kosten thuiswerken: wat zijn de kosten en wie draagt ze?

Portemonnee

Ben je benieuwd naar de kosten van thuiswerken en wie deze kosten draagt? Het Nibud heeft destijds de kosten van thuiswerken berekend, zoals verwarmingskosten, koffiekosten en kosten voor het gebruik van het toilet. Het is belangrijk om te weten dat de gericht vrijgestelde kostenvergoeding in de loonbelasting jaarlijks wordt geïndexeerd.

Thuiswerkkosten voor zzp'ers

In een zaak bij het gerechtshof in Amsterdam stond de vraag centraal of een zzp'er in 2018 een bedrag van €1.000 mocht aftrekken van de winst. De zzp'er beriep zich op het gelijkheidsbeginsel. Volgens de ondernemer was er sprake van rechtsongelijkheid, aangezien alleen werknemers een tegemoetkoming ontvingen voor thuiswerkkosten.

Let op! Een zelfstandig ondernemer kan onder bepaalde voorwaarden alleen de kosten van een werkkamer in aftrek brengen als deze deel uitmaakt van de woning.

Gelijkheidsbeginsel in 2018

Het gerechtshof hoefde zich niet uit te spreken over schending van het gelijkheidsbeginsel. De zaak had betrekking op het jaar 2018, toen er nog geen belastingvrije vergoeding bestond voor thuiswerkende werknemers. Daarom kon er in ieder geval in 2018 geen sprake zijn van schending van het gelijkheidsbeginsel. De zzp'er mocht het bedrag van €1.000 niet aftrekken en de Belastingdienst kreeg gelijk.

Let op! Het gerechtshof heeft geen direct antwoord gegeven op de vraag of schending van het gelijkheidsbeginsel mogelijk is vanaf het jaar 2022.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.