08 april 2024 — 3 minuten

Kan jij hypotheekrente aftrekken na tijdelijke verhuur?

Aflossingsvrije hypotheek: alles wat je moet weten

Vastgoed

Heb jij een aflossingsvrije hypothecaire lening die vóór 2013 is afgesloten? Dan geldt er overgangsrecht waardoor je nog steeds de rente kunt aftrekken. Zolang je lening niet wordt gewijzigd en je het verband met je eigen woning behoudt, hoef je je lening niet aan te passen naar de nieuwe regels die sinds 2013 gelden. Dit betekent dat je renteaftrek behouden blijft.

Let op! Vanaf 2013 moet een hypotheek minimaal lineair of annuïtair in 30 jaar worden afgelost om in aanmerking te komen voor renteaftrek. Aflossingsvrije leningen van vóór 2013 kunnen echter blijven bestaan met behoud van renteaftrek, mits ze voldoen aan het overgangsrecht.

Hoe zit het met het behoud van overgangsrecht als je je woning tijdelijk verhuurt?

Als je je woning tijdelijk verhuurt en zelf een andere huurwoning betrekt, behoud je het overgangsrecht. Dit betekent dat je bij terugkeer in je eigen woning de rente op je aflossingsvrije lening nog steeds kunt aftrekken, mits je aan de voorwaarden voor renteaftrek voldoet.

Tijdelijk verhuurd? Dan valt je woning in box 3

Wanneer je je woning tijdelijk verhuurt, wordt deze samen met de lening verplaatst naar box 3. Als je later weer naar je woning terugkeert, valt zowel de woning als de lening weer onder box 1. Het overgangsrecht blijft behouden en de rente blijft aftrekbaar, zolang je voldoet aan de voorwaarden voor renteaftrek. Dit is mogelijk tot 1 januari 2044.

Let op! In sommige gevallen kan het recht op renteaftrek gewijzigd zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het ontstaan van een eigenwoningreserve of door een waardedaling van de woning. De regels hieromtrent zijn complex. Neem daarom contact op met een van onze adviseurs om de gevolgen in jouw specifieke situatie te bespreken.

Uitzondering: verhuur vóór 2013

De eerder genoemde gevolgen gelden niet als je woning al vóór 2013 werd verhuurd. In dat geval geldt er ander overgangsrecht. Als je voor 2021 terugkeert naar je woning, kun je de rente vanaf dat moment weer aftrekken. Als de terugkeer na 2021 plaatsvindt, heb je geen recht meer op renteaftrek voor je aflossingsvrije lening in box 1.

Let op! Hoewel de Belastingdienst specifiek spreekt over de aflossingsvrije lening, gelden de eerder genoemde gevolgen in principe ook voor andere hypothecaire leningen, mits ze voldoen aan de huidige voorwaarden voor renteaftrek in box 1.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.