15 juli 2024 — 1 minuut

Kan jij een lijfrentepremie betalen die belastingaftrekbaar is?

Betaling vanuit jouw nettoloon

Euro

Heb jij zelf een lijfrente afgesloten en heb je afgesproken dat jouw werkgever de premie betaalt? Als jouw werkgever de betaling inhoudt op jouw nettoloon, kun jij de premie nog steeds aftrekken van jouw inkomen in de aangifte inkomstenbelasting. Het is namelijk belangrijk of de premie op jou 'drukt'. In dit geval is dat zo omdat jouw werkgever de betaling inhoudt op jouw nettoloon.

Let op! Het is wel vereist dat je voldoende jaar- en/of reserveringsruimte hebt om de premie af te kunnen trekken.

Betaling via werkkostenregeling

Ook wanneer jouw werkgever de premie betaalt en deze onderbrengt in de vrije ruimte van de werkkostenregeling door aanwijzing als eindheffingsloon, is de premie aftrekbaar voor jou. Door aanwijzing als eindheffingsloon is dit brutoloon namelijk jouw nettoloon geworden. Omdat jouw werkgever dit nettoloon niet aan jou uitbetaalt, drukt de premie ook in dit geval. Het is echter wel vereist dat je voldoende jaar- en/of reserveringsruimte hebt en dat het aanwijzen als eindheffingsloon 'gebruikelijk' is.

Andere manier van betaling

Indien jouw werkgever de lijfrentepremie betaalt, maar dit bedrag niet inhoudt op jouw nettoloon of aanwijst in de vrije ruimte, vormt deze betaling brutoloon voor jou waarop jouw werkgever loonbelasting en premie volksverzekeringen moet inhouden.

Let op! Het is niet toegestaan om de premie uit het brutoloon te betalen door deze in mindering te brengen op het brutoloon.

Verschil met pensioenpremie

Lijfrentepremies verschillen van pensioenpremies, omdat pensioenpremies in principe wel ten laste van het bruto-inkomen gebracht kunnen worden. Dit geldt echter niet voor lijfrentepremies.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.