16 oktober 2024 — 2 minuten

Kan je schenken en toch belastingvoordeel behalen?

ANBI Organiseert Reis voor Donateurs

Geld

Onlangs is er een vraag beantwoord over de organisatie van een reis door een ANBI, waarbij donateurs kunnen deelnemen tegen betaling. De ANBI vraagt niet alleen een vergoeding voor de reis, maar ook een extra bijdrage in de vorm van een gift. Maar is deze gift fiscaal aftrekbaar?

Verplicht Bijdragen voor de Reis

Neem als voorbeeld een reis die bij een reguliere reisorganisatie € 2.500 kost. Bij de ANBI dezelfde prijs van € 2.500, maar daarbovenop wordt er een vrijwillige donatie van € 500 gevraagd.

Aftrekbaarheid van de Donatie

Of de gift van € 500 aftrekbaar is, hangt af of deze gezien kan worden als tegenprestatie voor de georganiseerde reis. De Belastingdienst stelt dat dit niet het geval is, waardoor de donatie van € 500 als gift fiscaal aftrekbaar is. Heb je namelijk dezelfde reis voor dezelfde prijs ook direct bij een reguliere reisorganisatie kunnen boeken.

Interesse en Bijkomende Voordelen

Het zou kunnen dat de reis beter aansluit bij jouw persoonlijke interesses, maar volgens de Belastingdienst is dit voordeel niet eenvoudig in geld uit te drukken. Dit bijkomende voordeel staat zo niet in de weg van de aftrekbaarheid van de gift.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.