18 oktober 2024 — 1 minuut

Is een aangepaste elektrische fiets aftrekbaar als zorgkosten voor jou?

Is een elektrische fiets een hulpmiddel?

Invalide

Hulpmiddelen kunnen onder bepaalde voorwaarden als zorgkosten worden afgetrokken van je inkomen. Dit geldt alleen voor hulpmiddelen die hoofdzakelijk gebruikt worden door mensen met een handicap of ziekte. Tevens zijn alleen de kosten aftrekbaar die niet onder een vrijwillig of wettelijk eigen risico vallen of een verplichte eigen bijdrage. In de meeste gevallen is een elektrische fiets dus niet aftrekbaar als zorgkost.

Aangepaste elektrische fietsen

Recentelijk kwam het gerechtshof in Amsterdam tot de vraag of de kosten van een aangepaste, op maat gemaakte elektrische fiets wel aftrekbaar zijn. Het Hof oordeelde dat deze aangepaste fiets als hulpmiddel beschouwd kon worden, en derhalve waren de kosten volgens het Hof wel aftrekbaar als zorgkosten.

WMO aanvraag niet gedaan

De inspecteur stelde dat er geen kostenvergoeding via de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) was aangevraagd. Daarom moesten de kosten volgens hem als eigen bijdrage worden gezien, wat betekende dat ze niet aftrekbaar waren. De betrokken persoon had echter geen aanvraag ingediend omdat een verzoek van meer dan tien jaar eerder om een soortgelijke reden was afgewezen. Het Hof was van mening dat het ontbreken van een aanvraag voor een WMO-vergoeding niet betekende dat de kosten als 'eigen bijdrage' moesten worden aangemerkt, waardoor de aftrek mogelijk bleef.

Verzekeringskosten ook aftrekbaar?

Naast de aanschafkosten van de aangepaste fiets van € 8.169, liet het Hof ook de verzekeringskosten van de fiets van € 833 in aftrek toe. Bovendien diende de inspecteur de proceskosten van meer dan € 2.600 te vergoeden.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.