05 juni 2024 — 1 minuut

Is contributie autoclub btw aftrekbaar?

De rechtbank Den Haag heeft deze vraag beantwoord voor een hobbyclub voor liefhebbers van terreinwagens.

Activiteiten

Auto

De club organiseert verschillende activiteiten voor haar leden. Een van deze evenementen is een meerdaags evenement waarbij er ook gekampeerd kan worden. Zowel leden als niet-leden hebben de mogelijkheid om deel te nemen aan dit evenement, waarbij men onder andere met een terreinwagen over een hindernisparcours kan rijden. Leden betalen een eenmalig inschrijfgeld en jaarlijkse contributie. Als lid ontvang je ook een nieuwsbrief per e-mail met aankondigingen van toekomstige evenementen en kun je deelnemen aan georganiseerde activiteiten. Niet-leden betalen entreegeld voor een evenement.

Belastingplichtig of niet?

De vraag die voorlag bij de rechtbank was of deze activiteiten moesten leiden tot het belasten van de contributie met btw. De Belastingdienst vond van wel, omdat zij van mening waren dat de contributie werd betaald om deel te kunnen nemen aan de evenementen waarvoor niet-leden apart moesten betalen.

Te ver gezocht

De rechtbank was het hier niet mee eens. De evenementen waren niet verplicht voor leden en als een evenement niet doorging, werd de contributie ook niet aangepast. Het feit dat leden konden dreigen om hun lidmaatschap op te zeggen, veranderde hier niets aan. Volgens de rechtbank was er een te ver verwijderd verband tussen de evenementen en de contributie, waardoor deze niet belast was met btw.

Let op! Tegen deze uitspraak heeft er hoger beroep plaatsgevonden. Het gerechtshof zou hierdoor mogelijk tot een andere conclusie kunnen komen.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.