03 juli 2024 — 3 minuten

Huur een woning met zonnepanelen - btw bedrijfsmiddel voor jou!

BTW op zonnepanelen: wat zijn de regels?

Zonnepanelen

Vanaf 2023 geldt er in principe 0% btw op zonnepanelen die zijn geïnstalleerd op of bij een woning. Dit betekent dat particulieren geen btw meer hoeven terug te vragen, wat een hoop administratieve rompslomp bespaart. Voorheen was er nog 21% btw van toepassing op zonnepanelen op of bij een woning in de jaren 2017 en 2018.

Hoeveel btw kunt je aftrekken?

In een gerechtelijk arrest werd onderzocht hoeveel btw de verhuurder van de woning kon aftrekken. Op de bouw van de huurwoning werd ruim €50.000 aan btw geheven, waarvan ongeveer €3.000 betrekking had op de geïnstalleerde, niet-geïntegreerde zonnepanelen.

Belaste omzet versus vrijgestelde omzet

Gezien de vrijstelling van btw voor de verhuur in deze zaak, is het belangrijk om te bepalen welk deel van de omzet btw-belast is en welk deel btw-vrijgesteld. In dit geval had het gerechtshof vastgesteld dat 5% van de omzet btw-belast was, namelijk de levering van energie.

Zonnepanelen als één bedrijfsmiddel

De Hoge Raad oordeelde dat het verhuurde pand en de zonnepanelen als één bedrijfsmiddel moeten worden beschouwd. Dit bedrijfsmiddel wordt door de verhuurder als ondernemingsvermogen aangemerkt. Dit betekent dat alle btw over de bouw en levering van de huurwoning, inclusief de btw over de zonnepanelen, meetelt voor de berekening van de btw-aftrek.

Vervolgens wordt de aftrek van btw berekend op basis van de verhouding tussen de btw-belaste en btw-vrijgestelde omzet. De Belastingdienst had de €3.000 btw met betrekking tot de zonnepanelen al toegestaan voor aftrek en kon hier niet op terugkomen. Door het gerechtshof werd bijna €4.500 aan aftrek toegestaan, maar de Hoge Raad verlaagde dit bedrag weer naar de oorspronkelijke €3.000 die door de Belastingdienst was toegestaan.

Woning voor privégebruik met zonnepanelen

Voor een woning met zonnepanelen die voor privégebruik zijn, geldt een andere berekening voor de btw-aftrek. In een eerdere zaak heeft de Hoge Raad in 2021 geoordeeld dat alleen de btw op de zonnepanelen aftrekbaar is, niet een deel van de btw op de bouwkosten van de woning. Dit komt doordat de woning hoe dan ook zou zijn gebouwd, ook zonder de zonnepanelen. In deze zaak was de btw op de niet-geïntegreerde zonnepanelen wel volledig aftrekbaar.

Maar de Hoge Raad heeft nu besloten dat deze redenering en berekening niet van toepassing zijn op woningen met zonnepanelen die als ondernemingsvermogen voor de btw worden aangemerkt (bijvoorbeeld bij verhuur).

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.