12 juni 2024 — 1 minuut

Hoeveel privékilometers over na omschakeling naar zakelijk gebruik bestelauto?

Bestelauto die je alleen zakelijk gebruikt

Auto

Als je een bestelauto alleen zakelijk gebruikt, moet je een verklaring 'Uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' invullen en indienen bij de Belastingdienst. Op deze manier hoef je geen bijtelling te betalen voor het privégebruik van de auto, wat verboden is. Een kilometeradministratie is niet nodig.

Let op! Als je de bestelauto toch privé gebruikt, ook al is het maar één kilometer, kan dit leiden tot een navordering of naheffing plus boete.

Auto omgeruild

Recentelijk heeft de Belastingdienst antwoord gegeven op de vraag hoeveel kilometer je een personenauto privé mag gebruiken, als je in eerste instantie een bestelauto had die alleen zakelijk werd gebruikt. Het antwoord is maximaal 500 kilometer.

Niet tijdevenredig verrekenen

In tegenstelling tot een auto die slechts een deel van het jaar beschikbaar wordt gesteld, hoef je in dit geval het aantal privékilometers niet tijdevenredig te verrekenen. Je hebt immers het hele jaar een auto tot je beschikking gehad: eerst de alleen zakelijk gebruikte bestelauto en daarna de personenauto. De Belastingdienst gaat ervan uit dat de bestelauto met de genoemde verklaring niet privé is gebruikt. Daarom mag je met de personenauto gedurende de rest van het jaar maximaal 500 kilometer privé rijden zonder dat de bijtelling van toepassing is.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.