18 juli 2024 — 1 minuut

Hoe krijg je minder snel schadevergoeding bij overschrijden redelijke termijn?

Ervaar spanning en frustratie

Juridisch

Ontvang een schadevergoeding als compensatie voor de lange wachttijd en de daarmee samenhangende spanning en frustratie. De regels en hoogte van de schadevergoeding zijn vastgesteld door de Hoge Raad op € 500 per half jaar termijnoverschrijding of een gedeelte van een half jaar.

Kleine financieel belang

Onder het 'financieel belang' verstaan we het voordeel dat je hebt als je jouw bezwaar of beroep wint. De Hoge Raad heeft bepaald dat er sprake is van een klein financieel belang bij een bedrag van minder dan € 1.000. Dit is aanzienlijk meer dan het vorige bedrag van € 15.

Alleen bij overschrijdingen tot één jaar

De Hoge Raad heeft ook geoordeeld dat het nieuwe grensbedrag geldt voor overschrijdingen van de redelijke termijn tot maximaal één jaar. Als deze termijn langer wordt overschreden, kan de rechter zelf beslissen of er een schadevergoeding wordt toegekend, zelfs bij een klein financieel belang van minder dan € 1.000.

Alleen het geschil zelf

Volgens de Hoge Raad heeft het financiële belang van € 1.000 betrekking op het bedrag van het geschil zelf, exclusief vergoedingen voor griffierechten, proceskosten en andere gerelateerde zaken.

Voorkom misbruik

De nieuwe grens is bedoeld om misbruik van schadevergoedingen door belastingplichtigen te voorkomen. In een specifieke zaak was bijvoorbeeld sprake van een financieel belang van slechts € 0,80.

Let op! Deze wijzigingen hebben geen invloed op lopende zaken. Ze zijn niet van toepassing op zaken waarin voorafgaand aan de datum van het arrest, 14 juni 2024, een verzoek is ingediend voor een schadevergoeding vanwege overschrijding van de redelijke termijn en deze termijn op die datum al was overschreden.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.