26 januari 2024 — 1 minuut

Hoe kan jij als ANBI je algemeen belang aantonen?

De voordelen van een ANBI

Gift

Wanneer je instelling de status van een ANBI heeft, hoef je geen belasting te betalen over schenkingen of erfenissen die worden gebruikt voor het algemeen belang. Ook hoeven ontvangers van schenkingen van een ANBI geen schenkbelasting te betalen. Daarnaast zijn er nog andere voordelen. Een gift aan een ANBI is onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar.

De voorwaarden voor een ANBI

Om te worden erkend als ANBI, moet je instelling aan een aantal voorwaarden voldoen. Het is belangrijk dat vrijwel alle activiteiten gericht zijn op het algemeen belang en dat deze activiteiten geen winstdoelstelling hebben.

De bewijslast

Als je instelling erkend wil worden als ANBI, ligt het bewijs bij jouw instelling dat de activiteiten het algemeen belang dienen. Het algemeen belang moet niet alleen in de statuten worden vastgelegd, maar de activiteiten van de ANBI moeten hiermee ook in overeenstemming zijn.

Tip! Kijk hier voor alle voorwaarden en privileges die gelden voor (het schenken aan) een ANBI.

Doelen gericht op algemeen belang?

Dit betekent dat de werkzaamheden van de ANBI concrete doelen moeten hebben die als algemeen nut worden beschouwd. In een zaak bij de rechtbank Zeeland West Brabant, richtte een vereniging zich op activiteiten voor het algemeen belang, maar ook op activiteiten voor ontspanning en vermaak van de leden. Zonder verdere onderbouwing kunnen deze laatstgenoemde activiteiten niet worden beschouwd als gericht op het algemeen belang. Daarom was het terecht dat de ANBI-status werd geweigerd, aldus de rechtbank.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.