25 april 2024 — 1 minuut

Hoe breng jij alle verlofregelingen terug tot drie?

Regels en voorwaarden harmoniseren voor gemakkelijk verlofbeheer

Kinderwagen

De regels en voorwaarden die van toepassing zijn op de drie soorten verlof worden gelijkgetrokken door de overheid. Op deze manier wordt het gemakkelijker voor werknemers en werkgevers om verlof op te nemen of toe te kennen. 

Zorg voor kinderen

Onder deze verlofvorm vallen de volgende regelingen:

  •  zwangerschaps- en bevallingsverlof;
  • het (aanvullend) geboorteverlof;
  • het adoptie- en pleegzorgverlof; en
  • het (betaald) ouderschapsverlof.

Deze regelingen zijn bedoeld om de zorgtaken tussen partners gelijkmatig te verdelen en de economische zelfstandigheid te bevorderen. Er zijn verschillende scenario’s uitgewerkt.

Zorg voor naasten

Dit betreft het huidige kort- en langdurend zorgverlof, dat kan worden opgenomen om ondersteuning te bieden aan familie of andere naasten. Verwacht wordt dat het beroep op deze zorg zal toenemen als gevolg van vergrijzing en langer doorwerken. Momenteel wordt onderzocht of beide regelingen geïntegreerd of uitgebreid moeten worden.

Verlof voor persoonlijke situaties

Onder persoonlijke situaties vallen bijvoorbeeld calamiteiten- en kort verzuimverlof. Dit betreft kortdurend verlof om onvoorziene of bijzondere omstandigheden aan te pakken waardoor een werknemer niet kan werken. Voorbeelden hiervan zijn het overlijden van een naaste, calamiteiten thuis zoals lekkage of gaslek, of het begeleiden van een naaste naar medische afspraken. 

Dit verlof is maatwerk waarover werkgevers en werknemers afspraken maken wanneer het nodig is. Nieuwe regelingen zoals rouwverlof, transitieverlof of verlof wegens huiselijk geweld kunnen aan deze vorm van verlof worden toegevoegd.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.