05 februari 2020 — Fiscale aangifte verzorgen, Fiscale advisering, Loonadministratie — 1 minuut

Gratis leasefiets via werkkostenregeling?

Evelien de Vries

Fietsenregeling

FietsDe fietsenregeling komt erop neer dat je een fiets van de zaak aan jouw werknemers ter beschikking kunt stellen (jij blijft eigenaar) tegen een forfaitaire bijtelling van 7%. Dit betekent dat de werknemer over 7% van de consumentenadviesprijs belasting moet betalen.

Voorbeeld:
Een werkgever stelt aan werknemer een fiets van € 2.000 ter beschikking. De bijtelling is 7% x € 2.000 = € 140 per jaar. Bij een belastingtarief van 37,35% (in 2020 tot een inkomen van € 68.507), kost de fiets de werknemer dus slechts € 52 per jaar.

In de WKR

Als je de fiets onderbrengt in de werkkostenregeling (WKR), kost de fiets jouw werknemer per saldo dus niets. Als je binnen de vrije ruimte van de WKR blijft, kost de fietsregeling jou als werkgever ook niets extra. Alleen als je de vrije ruimte overschrijdt, betaal je als werkgever 80% eindheffing.

Fiets blijft uw eigendom

De fietsregeling betekent dat de fiets uw eigendom blijft. Bij het einde van de dienstbetrekking moet de werknemer de fiets dus aan jou teruggeven of de fiets tegen de dagwaarde van je overnemen.

Bijkomende kosten

De bijkomende kosten van bijvoorbeeld onderhoud of van een verzekering van de fiets komen daarom ook voor rekening van de werkgever. Deze kosten komen gewoon ten laste van de winst.

Heb je vragen over de fietsregeling, neem dan contact met ons op.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.