04 juli 2024 — 2 minuten

Eerste Kamer wil lagere overdrachtsbelasting voor jou als belegger

Overdrachtsbelasting: alles wat je moet weten

Woning

Bij de aankoop van een woning ben je in principe overdrachtsbelasting verschuldigd. Als je een woning koopt om er zelf permanent in te gaan wonen, bedraagt het tarief 2%. Als je tussen 18 en 35 jaar oud bent en een woning koopt met een waarde tot €510.000 (2024), kom je mogelijk in aanmerking voor een eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting.

Tarief beleggers: wat je moet weten

Beleggers in vastgoed worden echter geconfronteerd met een tarief van 10,4% voor de overdrachtsbelasting. Dit tarief geldt onder andere voor tweede woningen en voor ouders die een woning kopen voor hun kind. Volgens een motie is het tarief voor beleggers echter te hoog, waardoor investeringen in woningen achterblijven. De Eerste Kamer dringt er daarom op aan om onderzoek te doen naar een 'substantiële' verlaging van dit tarief om zo het investeren in woningen te stimuleren.

Augustusbesluitvorming: belangrijke informatie

In de motie wordt verzocht om dit alles bij de augustusbesluitvorming in kaart te brengen. Dit betekent dat een eventuele verlaging van het tarief al vanaf 2025 kan plaatsvinden.

Tip! Ben je van plan te investeren in woningen? Dan is het wellicht een goed idee om te wachten op de plannen van de augustusbesluitvorming.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.