04 juli 2024 — 2 minuten

Controleer je juiste btw-nummer

Jouw btw-nummer

Administratie

Je gebruikt het btw-nummer alleen voor je contacten met de belastingdienst, zoals voor je aangiftes. Voor eenmanszaken bestaat dit nummer voor een deel uit het BSN-nummer van de ondernemer. Om privacyredenen gebruik je dit nummer niet voor je klanten.

BTW-identificatienummer

Het BTW-identificatienummer wordt gebruikt bij het zakendoen met klanten. Dit nummer moet ook terug te vinden zijn op facturen van je klanten en op hun website. Je kunt dit nummer controleren via deze website.

Je eigen BTW-ID

Als je een nummer wilt controleren, moet je ook je eigen BTW-ID invoeren. Als je dit nummer kwijt bent, kun je het achterhalen via de website van de Belastingdienst. Ga naar mijnzakelijk.belastingdienst.nl, log in met DigiD en klik op 'omzetbelasting' en vervolgens op 'BTW-identificatienummer'. Hier vind je beide BTW-nummers.

Let op! Om het nultarief toe te passen bij een zogenaamde intracommunautaire levering (ICL) aan een BTW-ondernemer in een ander EU-land, moet je aan een aantal verplichtingen voldoen. Een daarvan is het gebruik van het juiste BTW-identificatienummer. Het is dus belangrijk om altijd goed te controleren of je het juiste nummer van je klant hebt.

Vertaald met DeepL.com (gratis versie)

 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.