20 maart 2024 — 3 minuten

Btw-herziening op dure diensten voor onroerend goed vanaf 2026

Wat is de btw-herzieningsregeling voor roerende en onroerende investeringsgoederen?

Geld

Op dit moment is er een btw-herzieningsregeling voor investeringen in roerende en onroerende goederen. Deze regeling houdt in dat het gebruik van roerende investeringsgoederen gedurende vier jaar na ingebruikname wordt gevolgd. Voor onroerende investeringsgoederen is deze termijn negen jaar. Als het gebruik van het goed tijdens deze periode (deels) verandert van btw-belast naar btw-vrijgesteld of andersom, heeft dit gevolgen voor de btw-aftrek. De eerder afgetrokken btw kan dan worden herzien.

Geldt de btw-herzieningsregeling ook voor diensten?

Voor diensten aan onroerende zaken is er op dit moment nog geen btw-herzieningsregeling. Dit betekent dat bijvoorbeeld bij woningen die na een grondige verbouwing tijdelijk btw-belast worden verhuurd, volledig recht op btw-aftrek bestaat. Als deze woningen daarna btw-vrijgesteld verhuurd worden, wordt de btw-aftrek niet herzien.

Belangrijk! Normaal gesproken is verhuur van ongemeubileerde woningen btw-vrijgesteld. Alleen in short-stay situaties geldt een btw-tarief van 9%. Neem voor meer informatie hierover contact op met een van onze adviseurs.

Voorstel voor btw-herziening bij kostbare diensten

Het kabinet vindt het ongewenst dat er geen btw-herzieningsregeling bestaat voor kostbare diensten aan onroerende zaken. Daarom is er een voorstel gedaan om vanaf 1 januari 2026 een btw-herzieningsregeling in te voeren voor kostbare diensten aan onroerende zaken met een waarde vanaf € 30.000 exclusief btw.

Belangrijk! Onder kostbare diensten aan onroerende zaken vallen onder andere verbouwingen en onderhoud. Als een dienst vanaf 1 januari 2026 minimaal € 30.000 exclusief btw kost, geldt er volgens het voorstel een herzieningsregeling.

Vanaf 1 januari 2026 geldt de btw-herzieningsregeling

De btw-herzieningsregeling is van toepassing op kostbare diensten die vanaf 1 januari 2026 in gebruik worden genomen. Diensten die vóór die datum in gebruik zijn genomen, vallen niet onder de voorgestelde regeling.

Voordelig of nadelig?

De voorgestelde regeling kan nadelig uitpakken als de btw-herziening leidt tot het terugbetalen van eerder afgetrokken btw. Als het gebruik van uw onroerend goed verandert van btw-vrijgesteld naar (deels) btw-belast, kan de regeling echter ook positieve gevolgen hebben. In dat geval heeft u namelijk recht op meer aftrek van btw.

Belangrijk! In het eerste geval kunt u overwegen om de diensten aan onroerende zaken vóór 1 januari 2026 te plannen. In het tweede geval kan het juist ongunstiger zijn om de diensten vóór die datum in gebruik te nemen.

Internetconsultatie

Of het concept-wetsvoorstel daadwerkelijk wordt ingevoerd, hangt af van de resultaten van de internetconsultatie. Iedereen kan tot en met 2 april 2024 nog reageren op het voorstel en zo invloed uitoefenen op de besluitvorming.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.