17 oktober 2024 — 1 minuut

Belemmerd een geschillenregeling de fiscale eenheid voor btw? Ontdek hier!

Voordelen en Nadelen

Strategie

Een groot pluspunt van de fiscale eenheid is dat er geen btw wordt geheven op leveringen tussen de deelnemende bedrijven. Dit is vooral voordelig wanneer de btw voor de koper niet volledig aftrekbaar is, bijvoorbeeld in het geval van vrijgestelde prestaties. Bovendien volstaat het om slechts één btw-aangifte in te dienen. Aan de andere kant is het belangrijk om te vermelden dat alle deelnemers gezamenlijk aansprakelijk zijn voor de btw die door de fiscale eenheid verschuldigd is.

Regeling bij Geschillen

Recentelijk heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant zich gebogen over de vraag of een geschillenregeling een fiscale eenheid voor de btw tussen ondernemingen kan bemoeilijken. In de zaak die ter beoordeling lag, betrof het een stichting die 51% van de aandelen en stemrechten hield in een bv. Dit vormde een meerderheid, maar deze werd beperkt door een geschillenregeling die was ingesteld.

Arbitrage

Het was bepaald dat bij conflicten tussen de stichting en de bv, die de overige aandelen bezat, een geschillencommissie zou worden opgericht voor de oplossing van deze geschillen. Deze commissie bestond uit drie arbiters, waarbij elke aandeelhouder één arbiter mocht aanwijzen. De twee gekozen arbiters waren samen verantwoordelijk voor de benoeming van de derde arbiter.

Wil opdringen?

Volgens de uitspraak van de rechtbank resulteerde de gekozen constructie met betrekking tot geschillenbeslechting erin dat de ene aandeelhouder zijn wil niet kon opleggen aan de andere bij belangrijke besluiten. Dit hield in dat er geen sprake was van financiële verwevenheid, waardoor het vormen van een fiscale eenheid niet mogelijk was. De naheffingsaanslag voor de btw, die hierop gebaseerd was, bleef dan ook intact.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.