07 december 2020 — Fiscale advisering — 1 minuut

Belastingtip! Verminder uw vermogen in box 3

Arend van Westerneng

Vermogen belast in box 3

Uw privévermogen valt onder box 3. Hierover betaalt u belasting - de vermogensrendementsheffing -, waarbij de fiscus uitgaat van een fictief rendement. Dit wordt geacht hoger te zijn naarmate uw vermogen toeneemt. Hierdoor betaalt u in 2021 over uw belaste vermogen boven € 100.000 al 1,4% belasting, over uw belaste vermogen boven € 1.000.000 zelfs 1,76%.

Let op! Dit betaal je ook als je werkelijke rendement lager is of negatief.

Vermogen belast in bv

EuroHevel je je vermogen over naar de bv, dan betaalt de bv alleen belasting over het werkelijk behaalde rendement. Vanaf 2021 is het tarief over de eerste € 245.000 rendement slechts 15% en pas als het aan jou wordt uitgedeeld betaalt u over het restant nog 26,9%. Per saldo komt dit neer op een tarief van bijna 38% over het behaalde rendement.

Overhevelen naar bv?

Met name bij een laag rendement, zoals momenteel op een spaarrekening, is het voordeliger om uw vermogen over te hevelen naar jouw bv. Je bespaart hiermee de belasting in box 3 en hoeft slechts te betalen over een rendement van vrijwel nihil.

Kapitaal inbrengen of lenen

Je kunt vermogen overhevelen door middel van een kapitaalstorting of door uw bv een lening te verstrekken. Denk er in het laatste geval wel aan dat u zakelijke voorwaarden hanteert, zoals een vaststellen en betalen van een reële rente. Ik kan je hierbij van het juiste advies voorzien.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.