26 januari 2021 — Fiscale aangifte verzorgen, Administratieve ondersteuning, Loonadministratie, Fiscale advisering — 2 minuten

Belastingdienst lanceert rekentool voor btw auto

Privégebruik

Auto bestuurderVan goederen en diensten die je deels privé gebruikt, mag je niet alle btw aftrekken. Dat geldt ook voor auto’s, maar hiervoor bestaan forfaitaire regelingen. De correctie moet je in de laatste btw-aangifte van het jaar opnemen. De meeste ondernemers moeten die vóór 1 februari indienen.

Rekentool

Met de rekentool kun je berekenen welk bedrag aan btw u niet mag aftrekken vanwege privégebruik. Om de berekening te kunnen maken, moet je eerst een aantal gegevens invoeren, zoals de cataloguswaarde van de auto.

Leaseauto’s

Ook ondernemers met een leaseauto kunnen de tool gebruiken. U dient dan aan te geven over welke periode je de auto geleaset heeft.

Deels vrijgesteld?

Ondernemers die deels vrijgestelde prestaties leveren, kunnen niet alle btw op hun aankopen aftrekken. Hiermee is in de tool geen rekening gehouden, wat betekent dat men in die situaties de berekende btw zelf moet herleiden op basis van het aandeel van de belaste omzet.

Tip! Je kunt de rekenhulp 'btw en auto' op de site van de Belastingdienst vinden.

Heb je vragen over de aftrek van btw op auto’s, neem dan contact met ons op.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.