21 oktober 2024 — 3 minuten

10 Essentiële Vuistregels voor Boetevermindering bij Overschrijding van de Redelijke Termijn

Zelfstandig Bezwaar en Beroep

Juridisch

Als je een boete ontvangt, heb je de mogelijkheid om hiertegen bezwaar aan te tekenen en eventueel in beroep te gaan bij de rechter.
Er is een maximale redelijke termijn voor de behandeling van bezwaar en beroep. Wordt deze termijn overschreden, dan kan dit leiden tot een verlaging van de boete. Maar hoeveel moet de boete dan precies worden verlaagd?

Te Late Betaling van Dividendbelasting

In een zaak die behandeld werd door het gerechtshof Amsterdam, was een bv te laat met het betalen van de verschuldigde dividendbelasting na het uitkeren van dividenden. Dit leidde tot een verzuimboete van 3% van het niet-betaalde belastingbedrag, met een maximum van € 5.514. De inspecteur legde de boete op volgens deze regeling, wat resulteerde in een boete van € 1.561.

Afwijken van de Regels

Het Hof oordeelde dat de boete correct was opgelegd volgens de regels, maar dat er afhankelijk van de feitelijke situatie van de bv van deze regels kan worden afgeweken. Aangezien de bv niet op de hoogte was van de dividendbelasting en de boete een aanzienlijke financiële impact had, besloot het Hof om de boete te verlagen naar € 1.000.

Regels voor Vermindering bij Te Lange Behandeling

In hetzelfde arrest stelde het Hof richtlijnen op voor het verlagen van een boete wanneer een rechtszaak te lang duurt. Voorheen gold dat een boete alleen verlaagd zou worden als deze minstens € 200 bedroeg. Het Hof stelde echter een nieuwe limiet van € 1.000 in, wat betekent dat de kans op vermindering minder waarschijnlijk is.

Wat Is Een Redelijke Termijn?

In belastingzaken geldt dat de combinatie van bezwaar en beroep maximaal twee jaar mag duren. Voor hoger beroep is er nog eens twee jaar beschikbaar, net als voor cassatie. Deze termijnen kunnen verlengd worden, mits deze langere duur aan de belastingplichtige te wijten is.

Minder Boete bij Vertraging

Daarnaast legt het Hof uit welke vermindering van de boete van toepassing is bij een te lange procedure. De volgende tabel geeft inzicht in de boeteverminderingen:

Overschrijding Vermindering Maximale Vermindering
0 tot 6 maanden 5% € 2.500
6 tot 12 maanden 10% € 2.500
1 tot 2 jaar 15% € 10.000
Meer dan 2 jaar 20% € 20.000

Aangezien in deze zaak de termijn met 0 tot 6 maanden was overschreden, werd de boete van € 1.000 met 5%, oftewel € 50, verlaagd tot € 950.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.